Вътев обяви война на виртуалните животни, сухо и замразено мляко - с български печат

Само за месец са установени редица аномалии в начина на субсидиране в земеделския сектор

04.07.2023 | 19:28 Редактор: Михаела Кирилова

Министърът на земеделието Кирил Вътев обяви война на виртуалните животни и фиктивните земеделци. В направената експертиза от екипа му - само за месец са установени редица аномалии в начина на субсидиране в земеделския сектор. Възложени са и редица проверки заради високия внос на суровини, сред които месо и сухо мляко, които пречат на родното производство.

Анализ на екипа на министъра ще покаже колко са фантомните животни у нас, за които се получават субсидии. Преди две години те бяха около милион и половина глави добитък.

"Масова практика в общините е да се дават пасищата на хора без животни и животновъдите плащат наем за пасището, а тези, без такива, получават субсидии", каза Кирил Вътев.

Оказва се, че по-голямата част от българските храни се произвеждат от чужди суровини.

"Всичко онова, което влиза в като сухо мляко, като по-евтино мляко и всякакви полуфабрикати - пречат на развитието на българското животновъдство. Има и други неща, които пречат, но те ще излязат след известни проверки", допълни Вътев.

По- рано днес на протест излязоха овощари от Сливенско. Те настояват до 10 дни да им бъдат изплатени обезщетения за унищожената им реколта в края на месец март. Средствата са им необходими, за да се подготвят плодните дръвчета за догодина. 

"Значи провеждаме зимни резитби, летни резитби, това е ръчен труд, който е основен разход за всяка култура", каза овощар.

"Ако е нормална годината, тук има плод, не се получават такива лакомци, в такава година като няма плод - трябва да направим извънредна лятна резитба. Това ще струва левче на дърво", каза друг овощар.

Овощарите разчитат изцяло на държавата, защото нямат реколта. Такава финансова помощ е обещана, но все още няма крайна дата за нейното получаване.

"Нека ясно да кажа - никой да не си въобразява, че ще ни притиска. Ние ще дадем необходимите средства, но тогава, когато позволява технологичното време", поясни Кирил Вътев.

Вижте повече в репортажа.