Ядем вносно и замразено развалено месо, как да познаем българското?

Животновъди изнесоха тревожни данни

15.06.2023 | 18:47 Редактор: Михаела Димитрова

В България няма качествено месо, а колбасите, които консумираме, са внос - тези тревожни данни изнесоха днес на Национален форум животновъди от цялата страна. Според търговците обаче, търсенето и предлагането на българско месо е над 70% от общия пазарен дял. 

От 20 години семейство Грудеви продават месни продукти, които са родно производство. Месото идва от кланица в сливенското село Гергевец, с документи за произход, които подлежат на ветеринарен контрол. Клиентите също търсят българското, въпреки повишените цени на месото.

"Щом не знам от какво са направени, откъде идват и какво съдържат, със сигурност си избирам да е на сигурно", призна клиентът Галя Димитрова. 

Пазарът е залят от вносно месо, българското производство е спаднало драстично, твърдят животновъди. В момента страната ни произвежда едва по 16 кг месо на човек за година.

"Ние нямаме месо. Съвсем нормално е да се появяват тези развалени меса, защото те са замразени, размразяват ги веднъж, втори път, кой знае през колко ТИР-ове и хладилници минават", каза изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите - Михаил Михайлов.

Животновъдите настояват за промяна в Българския държавен стандарт, който в момента не отчита произхода на суровината.

"В момента трябва да знаете, че масово в месопреработвателната промишленост колбасите са с вносни суровини, с изцяло вносно месо", обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация - Симеон Караколев.

Въпреки етикетите в търговската мрежа, потребителите също имат съмнения какво месо и колбаси купуват.

Според животновъдите изходът от ситуацията е държавно субсидиране за месодайните породи.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС