ИАРА хвана незаконен улов на бяла пясъчна мида, откри нарушения и на езерото "Вая"

На река Дунав контролните органи установиха поставени в работно положение 6 броя немаркирани хрилни мрежи

03.07.2023 | 15:59 Редактор: Вяра Димова
ИАРА хвана незаконен улов на бяла пясъчна мида, откри нарушения и на езерото

При извършена съвместна проверка, контролни органи на ИАРА към сектор "Рибарство и контрол" град Бургас и служители на МВР към РУ град Приморско установиха нерегламентирано драгиращо средство за улов на бяла пясъчна мида, поставено на борда на риболовен кораб, акостирал на кея на м. “Аркутино”.

Съставен е доклад от проверката, а уредът е иззет и предаден за унищожаване. На собственика на риболовния кораб с регистрационен номер ще бъде съставен АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) на нарушаване разпоредбите на ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури).

Проверки са извършени и на езеро "Вая". Четири броя мрежи в работно положение без улов в тях са открити след подаден сигнал към спешния телефон 112. Мрежите са иззети и предадени за унищожаване.

При извършена рутинна проверка по р. Дунав от р.к. 609-650, контролни органи на ИАРА установиха поставени в работно положение 6 броя немаркирани хрилни мрежи, с приблизителна обща дължина 400 метра. Мрежите са извадени, а нарушителите не са установени.

Снимка: ИАРА