Къмпингуващи сигнализират за "кафяво" море: Рибари копаят незаконно канал

"Всяка година е този проблем с река Караагач", сподели една от почиващите

30.06.2023 | 14:17 Редактор: Искра Ангелова

Проверки след сигнал за замърсяване на морето до къмпинг Китен. Според почиващите там причината е незаконно прокопаване на канал от река Караагач и вливане в зоната на къпане на мръсни води.

Сигнал до Здравната инспекция в Бургас подават почиващите в къмпинг Китен, след като виждат, че морето е кафяво. Според тях замърсяването идва от река Караагач, чиято пясъчна коса е прокопана незаконно от рибари.

"Тази година има пречиствателна станция, но миналата година навътре в реката се изсипваха две огромни тръби с канализацията на съседните места. Масово децата, след като стане водата кафява, на петия, шестия ден са с разстройство, повръщане и ротавируси", сподели къмпингуващата Надежда Дошева.

"Не можеш и да влезеш, всяка година е този проблем с реката", коментира Даниела Генева.

Според спасителя на къмпинга след големи дъждове и бури реката сама прелива в морето.

"На два пръста беше стигнала и беше въпрос на време във вторник водата от реката да си прелее по най- естествен път", каза Румен Ангелов.

"Тук продължаваме да се обясняваме дали се е отворила сама или не се е отворила сама, при положение, че има решение - може да има камери, може да има проверки на качествата на водата и да се каже това трябва и да е така, или не трябва", каза друг къмпингуващ - Весела Лиенар.

Къмпингуващите казват, че рибарите с лопати прокопават канал, за да може рибата от морето да навлезе навлезе в реката.

"Тази година явно рибата още не е влязла в реката", сподели един от рибарите.

Днес от здравната инспекция в Бургас взеха проби от морето. След разрушаването на язовира в Украйна, проверки за чистотата на морето се вземат всеки понеделник, както и при всеки сигнал за подозрително замърсяване.

"До момента от всичките взети проби, които се взимат по мониторинг по утвърден график, няма отклонение на резултати на морската вода, така че сега след като се извърши изследването, ще се установи дали тук има някакво замърсяване от реката, която се влива в морето", успокои старши инспектор от РЗИ - Бургас - Мирела Иванова.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.