Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Морето ни е чисто, няма масово отменяне на резервации, твърди експерт

Отлив на туристи все пак има, но заради цените, смятат от Варненската туристическа камара

29.06.2023 | 15:29 Редактор: Калина Донкова

Не се наблюдава масово отменяне на резервации по родното Черноморие заради спекулациите за замърсяване на водите след взрива в Нова Каховка, каквито публикации циркулират в медийното пространство. Това обясни в ефира на предаването "Директно" съпредседателят на Варненската туристическа камара проф. д-р Стоян Маринов.

Морето ни е чисто, категоричен е той.

"С хотелите, с които аз разговарям, туристите, които са си направили резервации преди месеци, а това са туристи от Западна Европа, те са тук. За съжаление, няма резервации в последната минута за свободните стаи, а те не са никак малко по нашето Черноморие", каза Маринов.

Според него обаче отлив на туристи все пак има, но причината е друга - голямата разлика между доходите и цените по нашето Черноморие, смята той.

"Втората половина на юни, румънците, които идват в България, са с по-ограничени бюджети. Те бяха засегнати от инфлацията, а от друга страна нашите хотелиери и ресторантьори, принудени от високите разходи, вдигнаха цените, и това е една от основните причини тези туристи да отсъстват", изтъкна още съпредседателят на Варненската туристическа камара пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.