За заслуги: Видни спортисти бяха отличени с Почетния знак на президента

Радев награди и ученици за спортни постижения

29.06.2023 | 15:15 Редактор: Юлиан Христов

Държавният глава Румен Радев отличи видни спортисти и ученици по повод инициативата "Спортувай с президента".

В рамките на събитието държавният глава удостои с Почетния знак на президента олимпийските и световни шампиони Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева по случай навършването на кръгли годишнини.

С плакет "Млад спортист" бяха отличени и ученици от цялата страна, постигнали най-високи резултати на проведения през изминалата учебна година "Президентски тест", част от инициативата. С плакет "Млад спортист" бяха отличени 12 момчета и 12 момичета в 4 възрастови групи.

"Спортът прави нашите млади хора по-силни, по-устойчиви, устремени, сплотени и подготвени за бъдещите предизвикателства пред България, и е наш дълг да продължим да създаваме още по-добри условия те да разгръщат своя талант, и да растат като достойни граждани на Родината", заяви президентът.

"Хората с големи сърца, които в продължение на години ни даряваха с невероятни емоции, караха ни да се чувстваме горди, че сме българи", обърна се президентът към българските шампиони. Той открои техния професионализъм, воля и родолюбие, вдъхновили не едно поколение. По думите му с постиженията си те са обединявали обществото и са вдъхвали вяра, че България не само може да мери сили с големите в спорта, но и да ги побеждава.

Държавният глава поздрави навършилите кръгли годишнини български спортисти за това, че са достоен пример за присъстващите на церемонията млади хора, приели предизвикателството и показали завидна воля в "Президентския тест" и изрази надежда, че след години те също ще бъдат шампиони, с които България да се гордее.

"Вярвам, че днешната среща ще остави ярък отпечатък в тези млади хора, в тяхното израстване и като спортисти, и като личности", подчерта президентът. Той приветства и усилията на родителите, които насърчават своите деца да спортуват, както и подкрепата на учителите, и треньорите за духовното, и физическо израстване на българските деца.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава