Пеевски: Правя крачка назад в името на България и Конституцията

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС са постигнали абсолютно съгласие по отношение правомощията на главния прокурор

28.06.2023 | 11:13 Редактор: Искра Ангелова

Проблемите в коалицията няма да ги коментираме. Това си е между тях. Според нас конституционните промени ще се случат. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски след срещата за промените в Конституцията, на която присъстваха и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ.

"Това, което се разбрахме, е да махнем тясното партийно начало, ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой и къде. Всички ще излъчат само тесни експерти, а вече лидерите на партиите и знаковите политически лица ще коментират процеса на Конституцията от тяхна гледна точка. Ще има работна група до края на другата седмица, за да видим основните линии, където се припокриват във всичките проекти", поясни Пеевски.

По думите му всяка от една партиите има проект.

"Ако не се разберем какво ще правим по основните точки - нищо няма да свършим. Аз правя крачка назад в името на България и Конституцията, защото промените са неотложни. Крачката я правят всички. Никой няма да излъчва знакови лица от партиите, за да няма тежестта на всяко политическо лице", коментира още народният представител.

Пеевски подчерта, че са постигнали абсолютно съгласие по отношение правомощията на главния прокурор.

"По-скоро няма да премахваме фигурата на главния прокурор, защото има конституционно решение, което пречи да бъде премахната. Ще ограничим правомощията на главния прокурор. Но и проблемът не е само в прокуратурата, да, реформата трябва да се направи. Българите не са доволни от бавното съдопроизводство, трябва да ускорим този процес", коментира още депутатът.

А относно думите на акад. Денков, че "Възраждане" проявява агресия и каква е позицията на партията - Карадайъ категорично заяви, че от ДПС винаги са осъждали всякаква форма на призив за противопоставяне, агресия и омраза в обществото. "От друга страна се обръщаме към всички, които се надпреварват срещу осъждането на агресията да бъдат така категорични като от тяхно име се проявява агресия към ДПС, към мюсюлманите и към другите малцинства."

Снимка: БГНЕС