Управляващите и ДПС се събраха за промените в Конституцията: Търсим най-добрия модел

"Поискахме такава среща, за да уточним обхвата на реформите", каза Христо Иванов

28.06.2023 | 10:52 Редактор: Юлиан Христов
Управляващите и ДПС се събраха за промените в Конституцията: Търсим най-добрия модел

Лидерите на двете управляващи коалиции, заедно с ръководството на ДПС, се събраха, за да дискутират промените в Конституцията.

"Поискахме да направим такава среща, за да уточним обхвата на конституционните реформи, как те ще бъдат прокарани в парламента, времето, особено сега, когато съставът на ВСС е дегилитимиран", посочи Христо Иванов от ПП-ДБ в началото на срещата.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че тази среща е продиктувана от дълбоките конституционни промени в глава "Съдебна власт".

"Трите парламентарни групи можем да формираме мнозинство, но и да привлечем останалите. В най-кратък срок ще трябва да сформираме комисията по конституционни въпроси, която да разгледа всички проекти. Трите проекта на ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ имат съществени разлики. На тази среща трябва да стане ясно кой път ще изберем. Започваме разговори за най-добрия модел или всяка партия ще върви по един", допълни тя.

"Промяната в Конституцията е много важно нещо. За последните 30 години ДПС може да каже, че независимо, че не е приемала действащата Конституция, ние сме я защитавали. Показвали сме го в действия и имаме тези претенции. Сега на тази среща сме се събрали на база заявки за промяна. Трябва да направим равносметка до какво ниво е стигнала демокрацията, какво е взаимодействието между институциите и как се отразяват на обществото. Има ли нужда се променя и ако да, къде и какво", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от "Фокус".

По думите му всеки един от тях заявява, че има проект за изменения в Конституцията.

"Ние от ДПС представихме нашия проект на всички парламентарни групи преди година и половина. Това бяха само идеи. Днес обаче сме стигнали етапа, на който можем да говорим в конкретика за идеи", допълни Карадайъ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR