Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Конституционалист: Пленумът на ВСС, а не Прокурорската колегия освобождава и назначава главния прокурор

Споровете около откриването на процедурата опират и до закона, и до морала, посочи Христо Орманджиев

22.06.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Самото назначаване на главния прокурор, независимо за какъв срок става въпрос, става с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и освобождаването му. Това сподели в ефира на предаването "Директно" преподавателят по конституционно право във Великотърновския университет д-р Христо Орманджиев.

Така той коментира полемиката около избора на Борислав Сарафов за временен наследник на Иван Гешев на поста главен прокурор, който обаче бе направен от Прокурорската колегия на ВСС.

Що се касае до това доколко е редовен и легитимен изборът, Орманджиев посочи, че необходимо Върховният административен съд да се произнесе и да даде становище дали решението на прокурорската колегия е нищожно, каквито тези вече има.

"В случая, ако съдът реши, че този избор е незаконен, по принцип решенията на съда действат занапред, но при всички случаи това би било удар по съответната колегия, която е извършила избора", подчерта той и посочи, че при такъв сценарий, ще следва преразглеждане на всички решения и действия на Борислав Сарафов от избирането му до произнасянето на съда.

Пред Bulgaria ON AIR конституционалистът коментира и споровете около откриването на процедурата за избор на нов главен прокурор.

Според него кадровиците са прави, че не могат да забавят процедурата по избор на нов главен прокурор, защото това би означавало неспазване на закона, според който в 7-дневен срок, след като бъдат прекратени правомощията му, следва да бъде открита нова процедура.

Друг е въпросът, че в едната си част ВСС е с изтекъл мандат, посочи още той.

"Правният момент се губи в моралния - дали е удачно това да се прави сега. Но ние ще изпаднем в ситуация, в която законът остава на второ място. От една страна е изтекъл мандатът на ВСС, от друга страна имаме срокове в Закона за съдебната власт да се обяви началото процедурата за избор на нов главен прокурор, от друга страна пък това не е морално да се прави с оглед на това, че мандатът е изтекъл", изтъкна Орманджиев.

По думите му няма спор, че процедурата трябва да бъде открита, важно е обаче кой ще я довърши.

Вижте целия разговор във видеото.