Министерският съвет vs "Възраждане". Денков: В парламента вилнее неофашистка партия

Вътрешният министър Калин Стоянов призова да не се провокира насилие

27.06.2023 | 18:53 Редактор: Михаела Кирилова

Премиерът, министрите на правосъдието и на вътрешните работи с остра критика към една от партиите в българския парламент. За да обрисува действията на "Възраждане", Денков си послужи с думи на професора-социолог Георги Фотев. 

"В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите", заяви Денков.

С този цитат от професор Георги Фотев премиерът се обърна с призив към институциите да предприемат действия срещу призивите за насилие, които се отправят от партия "Възраждане".

"Моят призив е и към другите институции, към президентството, към другите партии в НС и извън него, дали те смятат, че е нормално да се активират през последните месеци все повече призивите за насилие, включително и за насилие спрямо политическите фигури в НС" , каза Денков.

Според премиера става дума за изяви на членове на "Възраждане" по време на различни протести и митинги, както и за отправени призиви за насилие чрез публикации в социалните мрежи. 

"Също така апелираме към партия "Възраждане" да се върне към действията, които съответстват на законите на страната, защото част от тези действия изискват проверка дали не става дума за нарушение на нашите закони", допълни премиерът.

Вътрешният министър Калин Стоянов призова да не се провокира насилие и омраза.

"Лично съм се разпоредил на директорите на ОДМВР да бъдат особено внимателни и да се намесват внимателно, когато има провокации, бунтове въстания и насилия. Депутатския имунитет не е привилегия" отбеляза министърът на правосъдието", подчерта Стоянов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова компетентните органи да направят проверки и ако е необходимо, да възбудят производство и допълни, че насилието в политическия процес компрометира идеята за конституционна демокрация: "Използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с право." 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR