Южният вятър във Варненско не предполага замърсяване на водата по нашето Черноморие

Радиационният фон в Одеска област е в норма

24.06.2023 | 08:44 Редактор: Елеонора Танева
Южният вятър във Варненско не предполага замърсяване на водата по нашето Черноморие

Министерството на околната среда и водите осигурява регулярно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Обобщените данни от направените анализи и цифрово моделиране от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“, както и преобладаващият към момента южен вятър в района не предполагат замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители след инцидента.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда, следят състоянието и промените в него вследствие на военните действия, от три пункта – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон. Актуална информация за резултатите от направените измервания ще се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Регионалният център за контрол и превенция на заболяванията в Одеса към Министерството на здравеопазването на Украйна съобщава, че няма отклонения в пробите за питейната вода при извършения микробиологичен анализ. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ.

Снимка: Bulgaria ON AIR