ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на ръба на раздялата, взаимно си поставиха ултиматуми

Кирил Петков обвини партията на Борисов в нарушени договорки

23.06.2023 | 13:41 Редактор: Юлиан Христов

Страстите в Народното събрание се нагорещиха до степен, в която вече открито се заговори за разпад на крехкото мнозинство. "Продължаваме промяната - Демократична България" отказаха да влязат в пленарната зала. ГЕРБ-СДС ги обвиниха, че опитват да узурпират цялата власт.

Трети ден управляващите партньори не могат да овладеят отношенията си. Новите словесни престрелки и буксуване в отношенията между партньорите дойдоха заради назначенията на ръководства на БНБ, Сметната палата и НЗОК.

Акад. Николай Денков обяви, че отношенията им идват след трусовете в съдебната власт и замяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов. Той обясни, че всички решения, които се взимат в правителството, се съгласуват с Мария Габриел.

"Не виждам кое да стопляме, то си е топло", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Вчера предупредихме, че така не може да продължаваме", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

От "Продължаваме промяната-Демократична България" дори отказаха да влязат в пленарната зала, въпреки че течеше първо изслушване на техния премиер. А причина за разрива в отношенията днес се оказаха поредните назначения - от коя партия да бъдат шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК.

"Вчера три регулатора бяха вкарани в комисия. Тук е нарушението от нашата първоначална договорка. Тази договорка беше нарушена", каза Кирил Петков.

Борисов не беше съгласен.

"Вчера се запознах с Лена Бориславова и се запознах с истинските им намерения. Да управляват държавата еднолично. Моето предложение е Димитър Радев, който беше номиниран от ГЕРБ, да остане управител на БНБ, защото с него влязохме в чакалнята на Еврозоната, в Европейския банков съюз. Няма да подкрепим никакво друго предложение”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

И допълни: "Нали никой не се съмнява, че ротация няма да има".

"Ще има ротация, ако има правителство на реформите. Ще си спазим ангажиментите", коментира темата Христо Иванов.

Борисов заяви, че няма да сваля правителството, а на този фон групата на "Продължаваме промяната-Демократична България" се събра да обсъжда как и дали ще могат да продължат да управляват заедно. Една от обсъжданите теми е дали правителството на Николай Денков да не подаде оставка.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 10 месеца
В Ада до казана с българите не можете да видите кьорав Дявол Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 10 месеца
Герб трябва да се съгласяват.. Сигнализирай за неуместен коментар