Атаки и обвинения заради наводнените райони, БСП: Хората бяха принудени сами да чистят

Постъпили са близо 900 искания за обща сума 518 милиона лева

22.06.2023 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Държавата не може да покрие щетите от наводненията в Западна България. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов в парламента. Изслушването му предизвика и скандал.

Изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов за наводненията беше поискано от партия "Възраждане". Той даде информация за бюджета на междуведомствената комисия и призова за по-висока сума през 2024 г.

"Има две решения, с които са отпуснати 63 милиона, което означава, че имаме остатък от 17. Имаме уверението на министъра на финансите - Асен Василев, че с новия бюджет, евентуално когато бъде приет след юли месец, ще има отпуснати още допълнително още 50 милиона лева, което означава, че сумата от 80 става сумарно 130 милиона", поясни Стоянов.

Той подчерта, че в комисията са постъпили близо 900 искания за обща сума 518 милиона лева - далеч по-голяма сума от тази на сегашния бюджет.

"Вие чухте, че сумата, с която разполага междуведомствената комисия, е крайно недостатъчна. Реално ние не можем да покрием щетите, които в момента са заявени, а какво остава да говорим за превенция", допълни вътрешният министър.

Вместо да последват въпроси към министъра обаче, партиите започнаха с взаимни атаки и обвинения.

"Първите 3 дни в Берковица - нула, нищо. Хората бяха принудени да си чистят сами пораженията и щетите от стихията", коментира депутатът от БСП Иван Ченчев.

"И ние бяхме на терен, г-н Ченчев, и видяхме нелошата организация, всеки правеше каквото можеше. Не всички отидохме да се снимаме по бяла ризка и да покажем колко сме загрижени", поясни народният представител от ГЕРБ Марин Маринов.

"Когато става наводнение и си със бялата ризка в парламента, няма време да отидеш да обуеш дънките и да отидеш при хората", лаконичен бе депутатът от БСП Георги Свиленски.

Последваха и разкази кой къде е ходил и кой кого е видял.

"Чух ви, г-н Петров, бях там. Не ви видях, съжалявам", каза Ванина Вецина от "Продължаваме промяната".

"Не знам кой къде е бил, но единствено знам, че екипите на МВР бяха първи на уязвимите места", отсече Калин Стоянов.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR