Калиакра, Шалба и Дуранкулак: Българските власти взеха проби от водите на Черно море

България и Румъния обменят информация за качеството на морската вода

18.06.2023 | 22:12 Редактор: Юлиан Христов
Калиакра, Шалба и Дуранкулак: Българските власти взеха проби от водите на Черно море

Проби от водите на Черно море ще бъдат взети днес от екипите на Басейновата дирекция "Черноморски район". Проследяването на състоянието на морската вода се налага във връзка с разрушаването на язовирната стена край "Нова Каховка" в Украйна. Пробите ще бъдат взети от три пункта – залив „Болата“ край нос Калиакра, Шабла и Дуранкулак. 

Уверенията на властите са, че към момента няма данни за замърсяване на водите на Черно море на територията на България, както и опасност за туристическия сезон у нас. При посещението си във Варна министърът на туризма Зарица Денкова заяви, че прогнозата за развитието на туристическия сезон е изключително положителна. Министърът настоя да се вземат мерки срещу разпространението на фалшивите новини за замърсяване на водите на Черно море у нас, съобщава БНР. 

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е договорил с румънския си колега Мирча Фичет всекидневен обмен на резултатите от пробонабирането в Черно море. Изследванията и на двете страни към момента показват, че няма замърсяване и не се очаква влошаване качеството на морските води. Страната ни получава данни и от седмичния екологичен мониторинг на територията на Украйна. 

Снимка: БГНЕС


1
21 rate up comment rate down comment 50
От името на всички
преди 10 месеца
От името на всички, които живеят край морето: - Ей, Путин! Да ти *** *** долен мръсен. Дано собственото ти население те накара да пиеш от водата на язовир Каховка. Сигнализирай за неуместен коментар