По-малко детска смъртност у нас, но остава висока спрямо ЕС

Черната статистика показва, че повече трагични случаи на деца до 1 година има в селата

14.06.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова
По-малко детска смъртност у нас, но остава висока спрямо ЕС

Детската смъртност у нас е намаляла през последните четири години, но равнището ѝ остава високо спрямо средното за Европейския съюз – 4,8 на хиляда при 3,2 на хиляда средно за държавите членки. Повече смъртни случаи на деца до 1 година има в селата, отколкото в градовете, докато при децата от 1 до 4 години се наблюдава обратната тенденция.

Данните са от доклад за младите майки и рисковите фактори за бедност и социално изключване, и бяха представени по време на конференция за ранното детско развитие. 

Според доклада, базиран на данни от Евростат и Националния статистически институт, броят на починалите деца между 1 и 4 години в област Сливен е съпоставим с този в София-град, въпреки голямата разлика в броя на населението.

Друг изследван показател е детската бедност, която през последните 3 години намалява, но по някои измерители се покачва, обясни социологът от Софийския университет д-р Леа Вайсова.

"Ако се включи компонентът лишения, за последната една година имаме покачване всъщност на риска от бедност  - от 37,6 на 43,5% от децата в България", посочи тя, цитирана от БНР.

Децата от ромски произход, тези, живеещи на село, както и в домакинства с един родител, са в най-висок риск от бедност, показва докладът. Колкото до бедността при жените, най-уязвими във възрастовата група от 15 до 25 години са самотните майки, живеещите на село, безработните. Над 90% от жените без образование са в риск от бедност.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)