БАБХ преустанови дейността на 5 обекта за храни - заради лоша хигиена и стоки без регистрация

Проверките са по планов контрол

14.06.2023 | 12:35 Редактор: Михаела Димитрова
БАБХ преустанови дейността на 5 обекта за храни - заради лоша хигиена и стоки без регистрация

Българската агенция по безопасност на храните извърши 2225 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от 05 до 09 юни 2023 г. вкл. по време на официалния контрол в цялата страна. Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби, и тематични.

Заради нарушения е преустановена дейността на 5 обекта. Два на територията на ОДБХ Кюстендил – за извършване на търговска дейност с храни без регистрация, съгласно изискванията на Закона за храните; два на територията на ОДБХ Пловдив – поради несъответствия в хигиенното състояние; един на територията на ОДБХ София-град – за извършване на търговска дейност с храни без регистрация, съгласно изискванията на Закона за храните, информират от пресцентъра на БАБХ.

Издадени са 22 акта за административно нарушение и 135 предписания. Инспекторите от отделите "Контрол на храни" към Областните дирекции по безопасност на храните възбраниха и насочиха за унищожаване 129,8 кг храни от животински и неживотински произход.

Основните констатирани несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без етикет на български език; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; предлагане на храни, несъответстващи на Наредба 2/2021 г. за детското и училищно хранене; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните; персонал без заверени лични здравни книжки.

Снимка: БГНЕС