Зърнопроизводител: Ще има фалити, хора за работа няма, младите искат лесни пари

Земеделците ще свият обемите, ще купуват по-малко техника и ще наемат по-малко земя и по-малко работници

14.06.2023 | 11:14 Редактор: Михаела Димитрова
Зърнопроизводител: Ще има фалити, хора за работа няма, младите искат лесни пари

За да оцелеят и през следващата стопанска година, голяма част от земеделците ще свият обемите, ще засеят по-малко, ще купуват по-малко техника, ще наемат по-малко земя за обработване и по-малко работници.

Заплаха пред новата реколта – къде ще я приберем, как ще я реализираме. Със сигурност, дори пазарните нива да мръднат нагоре, дори да се случи нещо геополитически или макроикономическо в световен мащаб и в Черноморския басейн, е ясно, че ще продаваме под себестойност. Това каза пред БНР дългогодишният зърнопроизводител от Разградско Мариела Йорданова.

Тя прогнозира, че може да има фалити и преструктуриране. "Икономически издържано е свиване на обеми, отказване на скъпа земя, събиране на по-големите производители и собственици в собствената земя. Тези, които ще останат стабилни и ще защитят инвестициите, са тези, които са придобили през годините и запазили собственост – земя, дълготрайни активи, техника, и тези, които са смели, предприемчиви и започнат да прилагат нови технологии", обясни Йорданова.

Зърнопроизводителят предвижда, че на първо време ще има задържане на рентите и по-гъвкави условия на заплащане.

"Земята е фактор. Всеки един нов нает декар означава още техника, още инвестиции, още човешки ресурс. Хора за работа няма. Многогодишното отчуждаване от земята и големите дефицити в образованието създават тежкия дефицит на работна ръка. Фактор е също порочната социална политика – младите искат лесни пари в Европа. Няма контрол на черните пари, които влизат в България от гастарбайтери, които работят на черно, без трудови договори. Те са тежката нелоялна конкуренция," каза още Йорданова, като добави, че е изключително трудно е да се наемат временни сезонни работници.

Снимка: БГНЕС