"Най-важният изпит в системата": Доволни ли са учениците от матурата днес?

Резултатите трябва да станат ясни на 28 юни

13.06.2023 | 16:30 Редактор: Михаела Димитрова

"Ева, която расте и се смалява" от Иванка Могилска е разказът, по който седмокласниците писаха днес на матурата по български език и литература. Днес на национално външно оценяване се явиха и десетокласниците. 

Тази година седмокласниците писаха по Вариант 2, а изпитът продължи малко над 2 часа. Голяма част сред учениците споделиха, че тестът не е бил сложен и са се справили добре. 

В столичното 119-о училище подготовката за матурите е преминала безпроблемно, а директорът Диян Стаматов заяви, че това е един от най-важните изпити за учениците от седми и десети клас.

"Това е най-важният изпит в нашата система. Той не се повтаря никога, така че късметът, който имат, трябва да бъде добре подплатен с предварителна подготовка, за да са сигурни, че ще влязат някъде на добро място", коментира Стаматов.

Поради тази причина, десетокласничките Таная и Албена са се подготвяли за изпита дълго и упорито и се надяват на отлични оценки.

"Цяла година правим упражнения и в училище и вкъщи. Правим и пробни изпити, помагаме си. Нашата учителка ни подготви добре", споделиха ученичките.

Резултатите от матурите ще станат ясни на 28 юни.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR