Евакуираха 35 души от Клисурица, има опасност от преливане на микроязовир

МВР помогна за отводняването на 17 къщи в Берковица

13.06.2023 | 12:24 Редактор: Юлиан Христов
Евакуираха 35 души от Клисурица, има опасност от преливане на микроязовир

Продължават действията на екипите на ГДПБЗН за ликвидиране на последиците от значителните валежи на територията на областите Монтана и София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, посети най-засегнатите райони и  на място се запозна с предприетите спасителни действия. Към момента в село Клисурица, поради опасност от преливане на местния микроязовир, превантивно са евакуирани 35 човека. Изпратен и въведен е в действие модулът за отводняване на сектор СОД-Монтана.

Отводнени са 17 къщи в Берковица и е оказвано съдействие на граждани. Въведеното със заповед на кмета бедствено положение на територията на града е със срок на действие от 7 дни. В община Георги Дамяново са установени разрушения по инфраструктурата.

Посетени са над 90 адреса в село Врачеш, като сигналите са предимно за наводнени дворове. Отводнени са мазета и приземни етажи на къщи.

За днес НИМХ предупреждава за значителни  валежи и гръмотевици в 16 области от страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област.

Директорът на ГДПБЗН е в постоянна връзка с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с оглед предприемане на допълнителни мерки в случай на възникнала необходимост или усложняване на обстановката.

Снимка: Теодора Георгиева, Bulgaria ON AIR