Реставрират най-старата обсерватория у нас: Ще "приюти" астрономи и музейна експозиция

Ремонтът ще приключи догодина

10.06.2023 | 13:52 Редактор: Петя Кръстева

След дълго отлагане започна ремонтът на най-старата обсерватория у нас - тази в Борисовата градина. Десетилетия наред в нея се изчислява точното време за цялата страна.

Годината е 1892  - на ливада в покрайнините на София, далеч от градските светлини, започва изграждането на първата в България обсерватория. 131 години по-късно сградата вече попада в един от централните градски паркове – Борисовата градина. Още от 2019 г. се говори, че тя трябва да бъде реставрирана. 

"Екипът на катедрата се опитва в продължение на 5-6 години да се случи този ремонт. Тази година би трябвало изцяло да бъдат ремонтирани и реставрирани двете най-големи сгради на Обсерваторията – големият купол с най-стария телескоп и сградата с часовника", поясни доц. д-р Евгени Овчаров от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

От 1897 г. Обсерваторията се използва за обучение по астрономия на студентите в Софийския университет. През 1976 година тя е обявена за паметник на културата. Очаква се реконструкцията да приключи догодина. 

"Обсерваторията е наистина изключително ценна и интересна и като история, и като наука, и като култура. Най-ценното е да погледнат през телескоп някой интересен обект на небето – Юпитер, Сатурн, които са най-атрактивни за наблюдения особено през есента", каза още доц. Овчаров. 

След ремонта се очаква да има и музейна експозиция, каквато е планирана още преди 40 години, но досега не се е случила.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.