Магистратите ни сред най-високоплатените в ЕС, 3% от българите ги смятат за независими

Едва 3% от българите смятат съдебната система за независима

08.06.2023 | 17:33 Редактор: Юлиан Христов
Магистратите ни сред най-високоплатените в ЕС, 3% от българите ги смятат за независими

България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял от БВП, сочат данни, представени днес от Европейската комисия.

За 2019-2021 г. тези разходи са се равнявали на около 0,7 на сто от БВП. Нашата страна бележи също едни от най-високите заплати на върховните съдии и висшите прокурори спрямо средното заплащане у нас. България е на четвърто място в ЕС по брой на съдиите и на девето място по брой на адвокатите спрямо броя на населението.

У нас се наблюдава сравнително слабо приложение на цифровите технологии в работата на съда и прокуратурата, като по-лоши резултати показват само Малта, Белгия, Гърция, Чехия и Кипър, показват данните.

Допитване, извършено сред гражданите, показва, че само три процента определят независимостта на българския съд като "много добра", за 28 на сто тя е "добра", за 31 на сто - "лоша", а за 27 на сто - "много лоша". Допитването сред дружествата сочи, че пет на сто оценяват независимостта на българския съд като "много добра", 27 на сто я определят като "достатъчно добра", 33 на сто - като "лоша", а 14 на сто - като "много лоша", обобщава БТА.

Девет на сто от инвеститорите имат много високо доверие в съда и законността в България, 34 на сто - "добро" доверие, също 34 на сто изразяват недоверие, а 19 на сто - "пълно недоверие". Над половината от представителите на деловите среди посочват като основни причини за недоверието си политическо и друго външно влияние над системата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR