ВСС иска промяна в съдебната система. ПП: Фигурата на главния прокурор е безгранична

"Продължаваме промяната" започва диалог с партиите за втория мандат, но няма да поставят условия

21.05.2023 | 13:56 Редактор: Вяра Димова

Без промени в Конституцията няма как да стане промяната в прокуратурата. Това заяви членът на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Олга Керелска, а според Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" в партията вече работят по конституционни промени, които включват не само съдебната власт. 

Трябва да има радикална промяна в съдебната система - такава в структурата и функционирането на прокуратурата. Така Олга Керелска, член на ВСС, коментира войната в прокуратурата. Тя заяви още, че не срамува от нито едно решение или позиция, която е заела в отговор на заплахата от главния прокурор, че ще обяви записи, от които магистратите биха се срамували. Според нея Борислав Сарафов говори за контакти между политици и прокурори в своите изказвания пред медиите.

"Аз не мога да отговоря от името на целия ВСС, лично аз не се срамувам от нито една позиция и изказано становище. Ако действително има такива данни, мисля, че най-добре те да бъдат разкрити, по-добре късно отколкото никога. Под навлизане на прокуратурата в политиката, той има предвид засилени контакти между политици и прокурори. Това не е скандал само в прокуратурата, това е скандал, който засяга цялата държава и цялата съдебна система. Докъде ще стигне първо зависи от волята на политиците, зависи и от разкритията, които ще бъдат показани", коментира Керелска. 

А воля у политиците има. Според Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" в партията вече работят по конституционни промени, които включват не само съдебната власт. 

"Промяна в Конституцията е необходима следваща стъпка, за да се промени структурата на прокуратурата. Ще уважим всички политически сили, които имат някаква визия как Конституцията трябва да бъде променена, за да може най-качествено да се промени зависимата ни прокуратура. Ние заставаме зад идеята, че фигурата на главния прокурор е абсолютно безгранична. Скандалът не е само в прокуратурата, той е в политическата криза, това е еманация", смята Бориславова. 

Междувременно тя заяви, че ще започнат диалог с партиите за втория мандат, но няма да поставят условия. 

"Това е безумие. Ситуацията се мени ежедневно, има нови обстоятелства. Ние няма да сме твърдоглави, но няма да търгуваме постове в замяна на подкрепа", допълни Бориславова. 

Според ръководството на "Демократи за силна България" решението на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат в 49-ото Народно събрание. От ДСБ предлагат и създаване на национална коалиционна формула за общо участие на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" в местните избори през есента на 2023 г.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС