Кои са моралисти и съдници? Спор заради Пеевски в комисията, ДПС предложи промени в Конституцията

От "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха преразглеждане на решението

08.06.2023 | 13:51 Редактор: Михаела Димитрова

След като Делян Пеевски беше избран за член комисията по конституционни въпроси, напрежението сред депутатите не стихва. От "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха преразглеждане на решението. 

"Предлагаме да си дадем малко почивка, другата седмица да видим каква да бъде тази комисия, за да може този процес да протече не на майтап. Аз не съм в комисията. И на мен ми се иска да съм в нея, обаче ме е страх, че ще си сложа името върху нейния провал", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в парламента.

"Христо Иванов трябва да разбере едно нещо. Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако иска да прави конституционна реформа, така ще бъде", коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски в НС.

От парламентарната трибуна разговорите се пренесоха в стаята на ДПС, където Христо Иванов разговаря близо час с Пеевски и Карадайъ.

"Разговаряхме, но не постигнахме конкретно решение", заяви Христо Иванов. 

"Писаните закони трябва да се спазват, а не едните да се правят на моралисти и съдници и в крайна сметка говорим на различни езици", отсече Мустафа Карадайъ.

"Тези промени, за да се случат, трябва всички да разберат къде се намират и да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва в България", посочи още Пеевски.

От Движението за права и свободи защитиха Пеевски и от трибуната. "Господин Пеевски е в основата на разработката на конституционната реформа и затова господин ще бъде в комисията, защото той изработи това с нашите специалисти", каза Йордан Цонев.

От "Има такъв народ" направиха разбор защо са гласували Пеевски да влезе в комисията. 

"Ние гласувахме "за", за да се види как сте се прегърнали с ДПС. Един ден гласуват правителство, а на другия се правят, че не са заедно", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

А от "Възраждане" поискаха от "Продължаваме промяната - Демократична България" да кажат с кого искат конституционна реформа. 

Според БСП пък с тази реформа нищо няма да се постигне. "Рискувате вместо Гешев да се сложи Пешев и това не е реформа", каза Корнелия Нинова.

Междувременно от ДПС вече предложиха промени в Конституцията - разделяне на ВСС на два висши съвета, а главният прокурор да бъде само с методическа функция.  

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR