Божанков: "Възраждане" отказаха да гласуват, решението за Пеевски мина

"Исках да обясня своя вот, но те се опитаха да ме спрат", обясни депутатът от ПП

07.06.2023 | 15:25 Редактор: Михаела Димитрова
Божанков:

"Възраждане" обявиха, че ако има редовно правителство, те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с насилие, казват кой и кога ще се изказва. Трябва да се мисли как да се реагира системно срещу такива хора, защото те искат да наложат със сила дневен ред, това няма да се случи в свободна европейска държава в 21 век”, каза Явор Божанков от "Продължаваме промяната".

“Аз съм избран от парламентарна група с над 600 000 гласа, Конституцията е еднаква за всички, никой не е над закона и правата на всеки един свършват там, където започват правата на друг”, допълни още депутатът.

Относно кандидатурата на Делян Пеевски за член на конституционната комисия Божанков уточни, че всяка една парламентарна група не се меси в решението на друга кой депутат в коя комисия да излъчи.

“В случая точно тази фигура е твърде натоварена с негативна емоция от протести, от предишни процеси и затова не я подкрепихме”, обясни Явор Божанков, цитиран от БГНЕС.

“От друга страна от "Възраждане" ни атакуваха, но благодарение на техния отказ да гласуват, всъщност решението мина. Те говореха едно, друго стана. Това беше и моята процедура, аз исках да обясня своя вот и да кажа защо това решение мина и каква е ролята на "Възраждане", но те се опитаха да ме спрат”, поясни още депутатът от "Продължаваме промяната", след което допълни, че ще продължи да се изказва от трибуната на НС. 

Снимка: БГНЕС