Нинова: Антисоциалното правителство отхвърли увеличение на минималната заплата

Десните партии защитават работодателите и бизнеса, посочи лидерът на БСП

07.06.2023 | 14:16 Редактор: Тодор Петров
Нинова: Антисоциалното правителство отхвърли увеличение на минималната заплата

"В последните две седмици, дори и преди да се формира правителството, народните представители от ГЕРБ-СДС, ПП и ДБ отхвърлиха предложенията на Българската социалистическа партия за увеличаване на майчинството през втората година, което да стане колкото минималната работна заплата, отхвърлиха преизчисляването на пенсиите, а днес очевидно ще отхвърлят и увеличаването на минималната работна заплата", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на първо четене на промени в Кодекса на труда, внесени от БСП.

Лидерът на БСП отговори на аргументите, които бяха изтъкнати против промените в Кодекса на труда.

"Уважаемо мнозинство, от вчера и правителство, вие нали сте евроатлантици? Нали сте европейци? Става въпрос за европейско законодателство. В момента въвеждаме в България европейско изискване минималната работна заплата да бъде поне 50% от средната. Значи не сте европейци. На думи да, но когато трябва да се реши някакъв въпрос – не", настоя Нинова. 

"Разбирам, че десните партии защитават работодателите и бизнеса и се радвам, че след толкова години вече в парламента, днес се появи ясно разграничение – лявата партия, която пази работниците, работещите бедни и труда и десните партии, които говорят за капитал. Поне да е ясно – кой е ляв и кой е десен. И да не се приписва например на ПП, че са новата модерна левица, защото те са против всички леви социални мерки, които БСП предлага. Ние сме ясни – традиционна и последователна лява автентична партия", каза още Нинова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR