Някой не казва истината: Имало ли е договорки за кабинет с БСП и ИТН?

Двете партии категорична отрекоха твърденията

07.06.2023 | 13:46 Редактор: Михаела Димитрова

Словесни престрелки и в кулоарите броени часове, след като парламентът гласува първия в историята на страната ротационен кабинет. Този път поводът бе нереализираното с първия мандат правителство.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че тогава преговорите са били в напреднала фаза. БСП, ДПС и "Има такъв народ" са дали заявка, че ще подкрепят мандата на ГЕРБ. Впоследствие обаче социалистите са се отметнали от това свое намерение.

Водили са се разговори относно състава на бъдещия министерски съвет. Георги Свиленски от БСП е трябвало да заеме поста на министър на регионалното развитие, а Гроздан Караджов от ИТН - транспортната ведомство. Това са твърдения, които и двете политически сили БСП и ИТН категорично отрекоха.

"Ние получихме ясна заявка от всички партии, които участваха в преговорите за първия мандат, че те ще подкрепят правителство, което да бъде редовно и стабилно. След това един по един започнаха да се отказват от тази подкрепа - първо БСП, след това "Има такъв народ", коментира Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Призовавам г-н Борисов да спре да лъже, призовавам да не кара и неговите народни представители да правят същото по медиите. БСП не е водила преговори за министерски постове, за министерства, не е поставяла въпроси с имена. Най-малкото аз щях да знам, че съм номиниран за някакъв министър", каза Георги Свиленски от БСП в НС.

"Интригите, които се опитва да вкарва Борисов, са единствено и само за да отклони вниманието от искания му имунитет и от безпринципната коалиция, която съставиха с ПП-ДБ", посочи още зам.-председателят на БСП.

“Никой не е разговарял с мен за министерски постове в първия мандат на ГЕРБ. Нито Слави Трифонов, нито Тошко Йорданов са говорили с мен на тази тема”, обясни Гроздан Караджов.

Вчера лидерите на БСП и ИТН - Корнелия Нинова и Слави Трифонов, също отрекоха да са водили разговори с първата политическа сила относно имена на министри.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Абе, чичовци, Сачева говори за подкрепа на правителство, не за министри = персонален състав на правителството. Повече от явно е, че всеки се чеши там, дето го сърби. Коритото е най-голямата съблазън в бг парламент. Сигнализирай за неуместен коментар