"Толерират се пияни и дрогирани шофьори": ИПБ с остро становище срещу промените в ЗДвП

Експерти прогнозират намаляване на събираемостта на глобите

06.06.2023 | 12:24 Редактор: Михаела Димитрова

На 4.5.2023 г. в портала за  Обществени консултации от МВР бе внесен поредния само за 2023 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. По отношение на този акт е най-добре да цитираме Становището на  администрацията на Министерския съвет, което в началото си гласи: "Извършената справка в системата на Народното събрание показва, че в рамките на 48-то  Народно  събрание  са  внесени  2  законопроекта  за  промени  в  ЗДвП  от  народни представители, подчертават от Института за пътна безопасност.

Оттам допълват: "Считаме за недопустимо в една държава, в която се твърди, че се спазва върховенството на закон, при всяка трагедия или криза да се стига до институционална надпревара по "нормотворчество". Въпреки очевидно неправилния и непрофесионален подход по темата от страна на МВР, ще обърнем внимание на онези моменти от Закона, които се отнасят до пътната безопасност."

От ИПБ подчертават, че така предложения Законопроект е с обем 28 страници, а самият Закон за движението по пътищата 163 страници, т.е. се предлагат промени 1/5 от него. "Това е поредното доказателство за тоталната липса на връзка между действащия ЗДвП и средата, която се предполага, че е способен да регулира адекватно. Промените са насочени в абсолютно всички посоки, почти не остава глава без промени. Подобна мащабна промяна в правилата на Закон, който отдавна няма само едно приложно поле, е опасно, недопустимо и предпоставка за огромно количество грешки", допълва ИПБ.

Според института новите разпоредби няма да спомогнат за реализирането на поставените от вносители цели, като зад становището са представени 6 мотива. 

1.Повечето промени са насочени към премахване на минималния размер на глобите и запазване само на максималния им размер. Това ще доведе до по-малко събрани глоби, тъй като в голямата си част българското общество остава с ниски доходи и в случай на множество установени и влезли в сила НП и ЕФ, изпълнителните дела ще продължават с години, смята ИПБ.

2. Създават се изцяло нови понятия за някои нарушения, като:

a. "Забраната за превишаване на стойностите на скоростта в km/h ........се отнася и за средната скорост в определен участък от пътя". Понятие или ред за определяне на средната скорост по смисъла на ЗДВП НЯМА, припомнят от Института по пътна безопасност. 

b. Изменя се изцяло понятието за системно извършвано нарушение. Така предложен новия текст на определението ще доведе до разнопосочно тълкуване и неяснота кои нарушения се включват и кои не. На следващо място в закона няма промяна за степенуване на наказанията, които е възможно да се извършат системно.

3. Вместо да се уеднаквяват и опроставят правилата за всички участници в движението се предлагат промени, които от една страна водят до излишна казуистика, а от друга са лишени от всякаква логика.

4. Вместо да се вмени за пореден път задължение на Министерския съвет да Утвърди Правилник за приложение на ЗДВП, какъвто от 1999 г. насам НЯМА приет, се вменява задължение на МС да утвърди Правилник за пътните знаци и маркировка. Нещо, което е от изключителната компетентност на МРРБ и МВР, и което те могат да изпълняват съвместно, казват от ИПБ.

5. Дават се правомощия на контролните органи, които са по-скоро опасни и ще създадат предпоставка за ПТП с тяхно участие.

6. На последно място ИПБ счита, че предложения Закон дава възможност на най-опасните нарушители, а именно онези, които управляват системно след употреба на алкохол или наркотици на възможност да избегнат наказание. С предложенията се дава възможност еднократно да се откаже проверка за алкохол или наркотици БЕЗ медицински причини. Очевидно е, че така предложения текст дава преференция на онези, които съзнателно искат да избегнат наказателна отговорност, да го направят.

"Считаме, че настоящия Законопроект не трябва да бъде приеман в този му вид, а да всички институции да си подадат ръка и заедно с неправителствения сектор да впрегна усилия в изработването на изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да отговаря по адекватен начин на действителността!", категорични са от Института за пътна безопасност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR