Скалъпено ли е обвинението срещу Радостин Василев?

Независимият депутат ще отговаря за опит за изнудване

05.06.2023 | 18:53 Редактор: Вяра Димова

Независимият депутат Радостин Василев вече е с повдигнато обвинение. Той ще отговаря за опит за изнудване. Преди около месец Василев се отказа от имунитета си и така даде възможност да започне разследването.

След изтеглянето на министрите на "Има такъв народ" от кабинета "Петков" през миналата година, Радостин Василев обяви война на партията на Слави Трифонов и заедно с още няколко депутати напусна групата. Един от тях - Христинка Иванова, заяви, че е била заплашена. Тя остана в редиците на ИТН и подаде жалба, придружена от запис на телефонен разговор с Василев.

Преди дни Иван Гешев поиска имунитета на депутата, а той го даде. Резултатът - от днес вече е с обвинение. 

"Казах, че не съм заплашвал никой и не съм принуждавал никой, дори съм без адвокат и не се притеснявам. Нямам агитка като Бойко Борисов, който ходи по разпити с агитки", посочи Василев.

Той определи сигнала от Христинка Иванова като скалъпен. Според Василев обвинението срещу него е част от войната, която я обявил на политическата класа. 

"Борисов много го е страх, за разлика от мен. Той се страхува да си даде имунитета и сега ще станем свидетели на циркове в парламента, в които "Продължаваме промяната - Демократична България" ще трябва да пазят. Той има вакуум между краката. Като го гледам в парламента колко е уплашен и как всички са уплашени - явно има за какво. Мен с тези скалъпени истории няма как да ме уплашат", коментира Василев.

След като пусна записа от националния съвет на "Продължаваме промяната", от партията обвиниха Василев, че работи със службите и записът е направен със специално устройство. Ген. Атанас Атанасов обяви, че провеждат вътрешна проверка, която да установи дали в атаката срещу партията участват службите

"Аз съм предоставил моя таблет, за да бъде свален записът. Чух някакви твърдения на Атанасов за специализирани устройства, моят таблет е специализираното устройство", отговори Василев.

Междувременно той заяви, че бъдещият му политически проект е в ход и вече получава подкрепа от гражданите в борбата си срещу корупцията.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)