Желязков: Радев да подпише указа и свиквам НС за гласуването на кабинета

Председателят на парламента изрази надежда за по-успешно правителство от последното редовно

05.06.2023 | 12:39 Редактор: Юлиан Христов
Желязков: Радев да подпише указа и свиквам НС за гласуването на кабинета

Ако днес президентът издаде указ, ще свикам заседание в утрешния ден. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той представя кандидатите за министри и структурата на кабинета, каза Желязков.

По думите му кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат и се провеждат гласуванията – за министър-председател, за структура на кабинет и за персоналния състав, уточни Желязков.

На въпрос дали е оптимист, че редовният кабинет ще бъде подкрепен в пленарната зала, председателят на Народното събрание заяви, че има заявено политическо мнозинство. Желязков изрази надежда, че бъдещото редовно правителство ще бъде по-успешно от последното такова през последните две години.

От доста време чакаме редовно правителство, така че е обосновано свикването на извънредно заседание, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR