Окончателно: Иван Гешев може да бъде освободен само с 13 гласа от поста

Обнародваха промените в Наказателно-процесуалния кодекс за разследване на главния прокурор

02.06.2023 | 11:53 Редактор: Вяра Димова
Окончателно: Иван Гешев може да бъде освободен само с 13 гласа от поста

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава Механизъм за разследване на главния прокурор, вече са обнародвани в "Държавен вестник". Това на практика означава, че Иван Гешев може да бъде освободен от поста си с най-малко 13 гласа. Досега за целта се искаха 17 гласа, които едва ли могат да бъдат събрани.

В понеделник Висшият съдебен съвет ще решава дали да разглежда заедно двете искания. В четвъртък магистратите гледаха по същество първото искане за освобождаването му, направено от шестима членове на ВСС. Гешев не присъстваше.

На 26 май Народното събрание прие на второ четене текстовете от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Предвижда се в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора, водещ разследването на главния прокурор.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 5 месеца
Тези промени трябва да бъдат изпратени в Конституционния съд следващата седмица! Сигнализирай за неуместен коментар