В Деня на детето депутатите показаха как не трябва да се държим

След взаимни нападки работата на Народното събрание днес беше прекратена

01.06.2023 | 13:47 Редактор: Юлиан Христов

Безпрецедентни сцени в сградата на "Съединението прави силата", започнали с плюене, счупени очила, дърпане на вратовръзки и приключили почти с бой. Така народните избраници започнаха работния си ден в залата. Със заплахи за протести заплашиха от "Възраждане".

"Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите, само за да угодите на вашите началници, бъдете сигурни само в едно - още утре ние ще призовем всички наши избраници и всички ваши омерзени избиратели да дойдат в парламента", каза депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова .

"Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани. Говореха, между другото и за "меки китки". Двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение. По логиката, която сега сме видели, националните предатели са точно те", коментира Явор Божанков от "Продължаваме промяната".

Така народните представители започнаха днешния работен ден. И вместо да се захванат с точките от дневния си ред, те се блъскаха, драха и обиждаха.  

Напрежението наложи и 30-минутна почивка, през която страстите не успяха да се охладят. Напротив, скандалът продължи и в кулоарите на Народното събрание.  

"Това същество, което в момента говори, само искам са кажа следното: съществото се казва Манол Пейков", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.  

Имаше и остри упреци за случилото се в пленарната зала. "Г-н Костадинов и неговият приятел Цончо редовно споменават много по-отвратителни неща - като предатели, доносници. "Мека китка", според мен, е нещо съвсем неутрално", каза Манол Пейков. 

"Рошавият господин се пресечна към главата ми. Взе ми очилата, свали ги от главата ми, стисна ги и ги счупи", каза депутатът от "Възраждане" Веселин Вешев.  

От партията заявиха, че ако от втората политическа сила извършват преврат, то от партията на Костадинов са готови на контрапреврат.  

От "Продължаваме промяната-Демократична България" видяха в изказванията на "Възраждане" опит да се осуети съставянето на редовно правителство. А според тях това е цел, захранвана от Кремъл.  

"Пълна простотия от страна на "Възраждане", тези хора са без никаква култура", каза Кирил Петков. 

В крайна сметка пленарното заседание беше прекратено от председателя Росен Желязков.  От БСП се разграничиха от случилото се в залата.  

"Две кохорти взаимно се обвиниха в национално предателство. Едните в чужди посолства, другите в путинизъм, плюха се буквално физически, чупиха си очилата, късата си ризи, джендъри срещу фашисти, видях и доста агресивни дами", каза лидерът на партията Корнелия Нинова и упрекна председателя на парламента Росен Желязков за това, че е прекратил заседанието.  

Той обаче от своя страна посочи, че това е бил единственият начин за потушаване на напрежението. 

"Разбира се, че трябва да има санкции, днес ще се прегледат, да се види кои са. Абсолютно недопустимо. Затова се обърнах да укротят палавите деца в тях", каза Желязков. 

Дневният ред на депутатите днес се изчерпа единствено със скандала между втората и третата политическа сила. Най-висшата институция в държавата така и не започна работа по същество. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС