Българския туризъм забрави за Ковид-19: Расте и става по-конкурентоспособен

Зураб Пололикашвили смята, че България има потенциал за развитие в традиционни и нови области

31.05.2023 | 19:45 Редактор: Петя Кръстева
Българския туризъм забрави за Ковид-19: Расте и става по-конкурентоспособен

Министър-председателят Гълъб Донев се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм  (СОТ) Зураб Пололикашвили. Той е в България по повод 68-ата Среща на Регионалната комисия "Европа" на СОТ, която се провежда в София от днес до 2 юни. Страната ни за втори път е домакин на престижното събитие, което допринася за популяризирането на имиджа на България като туристическа дестинация. 

В срещата премиерът Гълъб Донев и генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили обсъдиха приоритетите на България за развитие на туризма. Министър-председателят подчерта, че една от важните цели на правителството е възстановяването и връщането на туризма на пътя на растежа и конкурентоспособността.

В тази връзка двамата събеседници отбелязаха, че по данни на СОТ България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предпандемичната 2019 г. по отношение на брой туристически посещения – с ръст от 27%. Генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили акцентира върху потенциала на България за развитие на туризма както в традиционни, така и в нови области. 

Премиерът заяви още, че България споделя визията на СОТ за туризма като двигател на икономически растеж, приобщаващо развитие и екологична устойчивост и утвърждаването на конкурентни туристически политики. Той потвърди, че страната ни е убеден защитник на ролята на туризма като инструмент за укрепване на мира и развитието в контекста на безпрецедентните глобални предизвикателства.  

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Министерски съвет