НС прие изменения в Закона за енергетиката, министър Христов с остро изказване

От БСП призоваха служебния министър на енергетиката за спокойствие

31.05.2023 | 15:00 Редактор: Михаела Димитрова
НС прие изменения в Закона за енергетиката, министър Христов с остро изказване

Депутатите приеха на първо четене измененията, които се предлагат в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, внесен от Министерския съвет. Поради десетки негативни становища, които са получени по законопроекта, беше извикан и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

След дебат, в крайна сметка законопроектът мина на първо четене, като получи подкрепата на 142 народни представители.

"Не знам как се определя качеството на един закон, особено от хора, които не са се занимавали през живота си с енергетика. Оттук нататък на кого е работата да приема и да разработва закони, го пише в Конституцията - законодателният орган на страната е НС. Крайно време е да започнете и вие да работите. До момента за повече от месец работа няма редовно правителство и приети закони. Некадърни закони ние не предлагаме. Законът максимално отразява всички коментари получени до момента, новите коментари дойдоха след като беше вкаран в Комисията по енергетиката", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов от парламентарната трибуна.

От БСП призоваха Христов за спокойствие, от "Възраждане" видяха скрити интереси с предложените изменения, а от ДПС настояха, че транспонирането на Директивата не защитава чужди интереси, предаде БГНЕС.

Законопроектът цели да транспонира изискванията на Директива 2018/2001 за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници в националното законодателство.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR