Радев даде мандата на Денков с нежелание, по задължение: Той вече е дискредитиран

Не е целесъобразно да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери, заяви президентът

29.05.2023 | 17:11 Редактор: Елеонора Танева

Вторият мандат вече е факт! Папката мина от ръцете на президента Радев в тези на номинирания за премиер от "Промяната" Николай Денков.

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков, който е издигнат от ПП-ДБ за премиер. 

"Не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери, заради торпилирането на българския суверенитет. Заради наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите и дискредитиране в МВР. Аз съм призван да браня Конституцията и по силата на тази Конституция съм длъжен да връча този проучвателен мандат. В името на запазването на остатъците от нормалност и вашето достойнство и политическа перспектива, и на имиджа на България, ви призовавам да осмислите целесъобразността от осъществяването на този мандат, който вече е дискредитиран", заяви Радев.

Акад. Денков подчерта, че задачата е трудна, деликатна, но не е невъзможна.

"Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, а може би и в Конституцията, които да променят съдебната система. През следващите дни ще водим преговори с другите парламентарни групи, за да съставим редовно правителство, което да постигне целите и да изпълни задачите, залегнали в нашата програма", заяви издигнатият за премиер.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.