Георги Господинов на родна земя: "Букър" е малко чудо, литературата усеща почтеността

"Обществото става все по-възрастно и по-гневно", смята писателят

29.05.2023 | 11:12 Редактор: Петя Кръстева
Георги Господинов на родна земя:

Писателят Георги Господинов, който в средата на миналата седмица спечели най-престижната британска международна награда за литература - "Букър", за романа си "Времеубежище", вече е на родна земя.

Двете седмици, прекарани във Великобритания, са били изпълнени с множество срещи с читатели, а в събота вечерта Българският културен институт в английската столица организира тържество в голямата зала на Кралското географско дружество, която със своите 700 места се оказа тясна.  

Господинов е получил поздравления от носителката на Нобелова награда за литература, както и на "Букър" Олга Токарчук и от световноизвестната турска писателка Елиф Шафак.

След като Георги Господинов спечели наградата, "Времеубежище" се изчерпа за часове от книжарниците. Утре се очаква отново да бъде налична, а в сряда вечер от 18 часа по време на Панаира на книгата писателят ще дава автографи. 

"Държи ме емоцията, защото това е нещо, което постепенно разбираш, че се е случило. В момента на обявяването на книгата с преводачката Анжела Родел бяхме връхлетени от емоция. Сега бих искал да имам време да го разбера", каза Георги Господинов след завръщането си.

"Зад такива награди, зад писателската работа стоят месеци, години на самота, в които си сам в една стая и пишеш, вън от света", сподели писателят. Според него "литературата разпознава кога си почтен към нея".

Книгата вече има няколко тиража. Господинов се радва "на истинска любов на читателите" за всичките си книги, но събития като наградата "Букър" той сравни с малко чудо.

"Исках да напиша книга, която да не е просто за едно четене. Книга, върху която можем да мислим и да си говорим. Темата за паметта, за забравата, за разпада на обществото е нещо, което няма да ни отмине в близките години. Напротив – обществото става все по-възрастно и по-гневно, забравата ще бъде по-силна", разказа той.

Снимка: БГНЕС