Един от първите учители на Господинов: Време е да се погледне към Нобелова награда

"Всички трябва да се гордеем с Георги", каза Любомир Котов

25.05.2023 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

След огромното признание за Георги Господинов - наградата "Букър", един от първите му учители заявява, че е време смело да се погледне и към Нобелова награда.

Любомир Котов е водил кръжок по литература на Георги Господинов. С него поддържат връзка и до ден днешен.

"Не се изживявам като негов учител, защото като дойде при мен, то беше едно талантливо момче със собствен светоглед и вече завършен поет. За разлика от болшинството млади поети, които някак са подвластни повечко на суетата си и на фанфарната патърдия. Георги беше едно вглъбено момче, така взрян в себе си и искаше да обхване този свят, защото беше много любопитен, много любознателен", сподели Котов.

Според него наградата "Букър" не е изненада: "Тя е закономерност за всеки, който познава битието и творчеството на Георги Господинов. Всички трябва да се гордеем с Георги, защото това не е негов успех - това е успех на България, това е успех на националната ни литература."

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 1
роден комплексар
преди 10 месеца
Ква нобелова награда,бе!?Направо партиен секретар на световните писатели! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
сусо
преди 10 месеца
За Господинов ли иде дума? Оправен - да. Но чак пък талантлив. Бил като Стоичков за България... Като Стоичков - да! Но не и като Радичков! Сигнализирай за неуместен коментар