"Разпад на държавността": Твърденията на Радостин Василев разтресоха НС

Привидно или не - преговорите за правителство протичат спокойно

26.05.2023 | 13:50 Редактор: Михаела Димитрова

Привидно или не - преговорите за правителство протичат спокойно. Поне така твърдят и от формацията на Кирил Петков и от ГЕРБ.

"То човек да няма телефон на днешно време, превърнахме се в държава на записите", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той припомни, че сам е бил жертва на записи - "по тоалетни, по спални, по какво ли не" и журналистите били в "телешки възторг" да го коментират.

Според Борисов целта е една - да се осуети съставянето на правителство.

Твърденията на Радостин Василев развълнуваха и останалите парламентарни групи. През почивката на пленарното заседание всички гледаха пресконференцията на депутата с интерес. А скандалът предизвика и реакции. 

От "Има такъв народ", чийто член беше Радостин Василев, определиха записите като доказателство, че оттеглянето им от правителството на Кирил Петков е било правилен ход. "Подобни се събират с подобни, събраха се, наблюдавате им и морала, и задкулисието, и лицемерието", коментира Тошко Йорданов.

"Разпад на държавността" - така от "Възраждане" и ДПС определиха скандалите.

"Свидетели сме на тотален разпад на държавността, всичко което се случва е много жалко, всичко се разпада, не функционира нормално нито една власт по Конституцията на Република България", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той поиска и свикването на Велико народно събрание за промени в Конституцията и реализирането на съдебна реформа.

"Всеки записва всеки, всеки разнася всевъзможни компромати. Представете си само как изглеждаме пред очите на нашите партньори и съюзници в НАТО и ЕС. Заприличахме на анимационна държава. Нарушители на Конституцията, на законите на страната, на граждански и човешки права, се правят на моралисти и морални съдници", допълни Карадайъ.

А БСП видяха в изнесените записи с твърденията за чуждо влияние международен скандал. Лидерът Корнелия Нинова отправи критики към коалицията на "Промяната".

"Предадохте промяната, енергията на площадите и надеждите на хиляди хора, днес от носители на тази промяна станахте пералня за Борисов. И миялна на мръсните ръце, които ще пипат конституцията", обвини тя "Продължаваме промяната - Демократична България". 

По думите на Нинова целта на новата коалиция е да овладее държавата. След нейното изказване цялата ПГ на БСП напусна пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Скандалните про100 к!р0, асен фасилеф, лорерци, атанасофци, борисофци са в сговор за държавна измяна и се самоизобличиха, че са агенти и шпиони на агресора сащ! Искам да видя про100 к!р0 по време на турското робство как ще моли агресора сащ за помощ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Излезе на яве, че сащ ръководи най-демонстративно България! А лицата про100 к!р0, асен фасилеф, лорерци, атанасофци, борисофци са в сговор за държавна измяна! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Дааааа
преди 9 месеца
В реда на нещата ли е посолства да редят правителството и да назначават служби,Бойко?Ти сам призна, че си обещал на западни посолства са сеприемат закони и да има правителство. Това трябва да се счита за нормално, така ли? Сигнализирай за неуместен коментар