ВСС определи за допустима оставката на Гешев, той пък поиска проверка на Пеевски

Отказа да изслуша заместника му Борислав Сарафов

25.05.2023 | 18:45 Редактор: Петя Кръстева

Правната комисия одобри на второ четене промените в механизма за разследва на главния прокурор. В гласувания законопроект се предвижда оставката  на главния прокурор да бъде подавана след искане на 13, а не на 17 от членовете на ВСС. На влизане в парламента Иван Гешев заяви, че ще завърши мандата си. По-рано той участва и в заседанието на ВСС, който определи като допустимо искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Вносителите на искането се оплакаха от репресия. Не допусна обаче изслушването на заместника му Борислав Сарафов по изнесените телефонни записи. Набеденият, че ги е направил член на пленума Йордан Стоев, категорично отрече и подчерта, че е бил манипулиран. 

"Относно втората серия на копродукцията на главния прокурор - ще ви кажа само, че това е една пълна манипулация", коментира той. 

Министърът на правосъдието Крум Зарков беше категоричен, че е крайно време истината за случващото се да бъде разкрита.

Самият главен прокурор пък поддържаше тезата, че не той е направил записа. Иван Гешев пристигна на заседанието с адвокат  и поиска част от изказванията да бъдат закрити. Той настоя за и отвод на шестимата членовете, поискали предсрочното прекратяване на мандата му. 

"Тези 6 човека нямат не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право в тази процедура", смята обвинител №1.

"Времето на закритото свърши, трябва да се разплитат тези въпроси", категоричен беше Крум Зарков. 

В крайна сметка мнозинството на пленума прие за допустимо искането за преждевременно прекратяване на мандата на главния прокурор. С почти същото мнозинство обаче отхвърли изслушването на заместника на Гешев - Борислав Сарафов, относно твърденията за незаконно направения запис на телефонен разговор с Йордан Стоев.

"Ако счетат, че този сигнал има основание да започне трета процедура, да го направят. В тази процедура вече да се разпитват тези лица, които се сочат", подчерта Боян Магдалинчев.

По време на заседанието Иван Гешев съобщи, че си е прекъснал отпуската, за да участва в пленума, както и че е подписал заповед за още две проверки, едната от които на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Дебатът за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор ще се случи най-рано след седмица.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR