Гешев: Готов съм да си довърша мандата в името на народа

Главният прокурор видя бум на престъпността и връщане в мутренските години

25.05.2023 | 15:02 Редактор: Михаела Димитрова
Гешев: Готов съм да си довърша мандата в името на народа

Готов съм да си довърша мандата в името на българските граждани и на народа, заяви пред журналисти в парламента главният прокурор Иван Гешев на въпрос дали е готов да се раздели с поста си.

По-рано днес Висшият съдебен съвет откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. "За" гласуваха 14 от членовете на ВСС, четирима бяха "против". Иван Гешев не участва в гласуването.

На въпрос дали вижда връзка с взрива до автомобила му на 1 май и днешната информация в някои медии за убийство на Красимир Каменов-Къро и семейството му в Кейптаун, Гешев посочи: "Мисля, че бях категоричен още преди две години, че това, което се случва и се прави с българската прокуратура и съдебна власт, ще доведе и е довело до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години."

След края на днешното пленарно заседание има насрочена заседание на правната комисия в парламента, на което ще бъдат обсъдени на второ четене промените в НПК, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, предаде БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR