Радулов: В рамките на месец Гешев ще си отиде

Има взаимна зависимост между прокуратурата и политиците, твърди експертът по национална сигурност

25.05.2023 | 10:39 Редактор: Тодор Петров
Радулов: В рамките на месец Гешев ще си отиде

"Нещата са така задействани с промените в Закона за съдебната власт, че в рамките вероятно на месец Гешев ще си отиде", заяви експертът по национална сигурност Николай Радулов. 

"Не мисля, че дела, които са се движили с години, ще могат да получат такъв бърз заряд, че в рамките на 2 седмици да дадат такъв видим резултат. Те няма как да стигнат до обвинение, до своя процесуален край. Те биха могли да стигнат до ситуация, която прокуратурата отново да реши да ги хвърли в публичното пространство, т.е. да се окаже политически натиск, за който знаем, че въпреки че го отрича прокуратурата, тя наистина си служи", коментира той пред БНР.

Според Радулов т.нар. дела на трупчета са сложени по такъв начин на трупчета, че изваждането им от тази ситуация изисква време, което главният прокурор обаче очевидно няма.

"Главният прокурор се задейства по отношение на Борисов след цяла поредица от неща, някои от които бяха продуцирани лично от него, други, които му се случиха, и в крайна сметка, когато разбра, че нещата отиват натам неговите покровители да го изоставят, тъй като вече не само им е ненужен, а дори вреден - реши да се задейства. Този опит, който прави сега с извикването на Борисов, с искането на депутатския имунитет на Добрев има символично значение, без вероятно да има практическо такова", смята той.

Радулов е на мнение, че има взаимна зависимост между прокуратурата и политиците.

Според него през цялото време Гешев се е чудил дали ако си подаде оставката, ще го оставят на спокойствие и "няма да го погнат". Той обаче е разбрал, че няма да го оставят на мира, за да се запази Борисов непокътнат и неговите изяви да не попречат да се състави правителство, изрази мнението си той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR