Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доц. Киселова: Процедурата по освобождаването на Гешев може да започне по стария закон и да продължи по новия

Дори КС да бъде сезиран за новите текстове, то действието им не спира до момента, до който съдът не се произнесе

24.05.2023 | 17:00 Редактор: Калина Донкова

Второ искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев постъпи от кадровици от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В него са посочени действия, които накърняват престижа на съдебната власт – тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. 

Искането е мотивирано от думите на Гешев по време на пресконференцията му на 15 май, по време на която скъса оставката си, че е "ясно кой е политическият боклук". 

Предишното искане постъпи на 12 май с аргумента, че е налице "тежко нарушение на служебните задължения" от страна на главния прокурор. То бе подкрепено от шестима членове на ВСС.

"Ако се върнем малко назад и видим как изглеждаха в миналото искания за освобождаване на главния прокурор, там имаше събиране на двете искания в рамките на едно производство. Така, след като е внесено ново искане, господин Гешев ще има нов 7-дневен срок, в който да се запознае, респективно да възрази евентуално и вече въз основа на акумулацията на тези две искания, да започне общо обсъждане и изслушване в рамките на Пленума на ВСС", коментира в ефира на предаването "Директно" преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Що се касае до процедурата по освобождаването на главния прокурор, Киселова е на мнение, че няма проблем, ако процедурата е започнала по стария закон, а междувременно спряганите промени бъдат приети от Народното събрание, тя да продължи именно по тях. Така, вместо със 17 гласа на членове на ВСС, Гешев може да бъде освободен с 13.

Дори Конституционният съд да бъде сезиран за новите текстове, то действието им не спира до момента, до който съдът не се произнесе, категорична е още доц. Киселова.

Вижте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 9 месеца
Промяната на правилата за избор на председател на КЕВР в хода на процедурата беше обявена за противоконституционна.Защо промяна на процедурата по отстраняване на главния прокурор, след като ВСС е сезиран, да е конституционносъобразна, особено предвид факта, че новата процедура е по-неблагоприятна, понеже предвижда по-малък брой гласове за приемане на решение, въз основа на което с указ на Президента главният прокурор да бъде освободен от длъжност? Самите изменения предопределят решението на ВСС Сигнализирай за неуместен коментар