fallback

Увеличават времето за военна служба след завършено обучение

Министерството на отбраната актуализира критериите

24.05.2023 | 17:34 Автор: Михаела Димитрова

Министерството на отбраната увеличава времето за изпълнението на военната служба след завършено обучение или квалификация. Подобно изискване съществува от 13 години в Закона за отбраната, но актуализирането на критериите се прави заради нуждата военните да останат в системата по-дълго.

Задължителната служба за придобита степен "Бакалавър" в професионално направление "Военно дело" става 10 години и 5 години след завършване на курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело.

Годишно Министерството инвестира до милион и половина лева в обучението на около 1000 военнослужещи. Но средно по 150-200 на година отиват в частния сектор, както и към структури на НАТО и ЕС с по-високо заплащане, пише в обосновките.

Недостигът на военни през последните 5 години се запазва в постоянни граници на 20%. Най-силен той е при младшите офицери – над 30 % и при войниците – почти 30%.

Други промени предвиждат отпадане на изискването за ежегодност на атестирането на военнослужещите, за да не се пречи на изпълнението на функционалните им задължения, информира БНР. Промените предвиждат без съгласието им военните да бъдат преназначаване равна или по-висока длъжност в същото населено място, като по този начин се търси възможност за запълване на т.нар. "непривлекателни" длъжности.

Срокът за общественото обсъждане на промените изтича в началото на юни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback