София е най-слабо застроената столица в Европа

В столицата има много възможности за жилищно строителство, заявяват от асоциацията на предприемачите

23.05.2023 | 21:47 Редактор: Юлиан Христов
София е най-слабо застроената столица в Европа

София е сред столиците с най-слабо застрояване в Европа и в нея има много възможности за ново жилищно строителство, заявиха във вторник от Националната асоциация на строителните предприемачи.

“Показателят показва, че в българската столица на един квадратен километър средно има по 2500 жители. Единствено в Скопие застрояването е по-малко - 1400 жители. В Букурещ са 7000 души, а в Париж - 20 700”, каза Владислав Димитров - член на управителния съвет на асоциацията.

Със слабото застрояване се получават малки приходи от данъци, с които да се поддържа инфраструктурата в населените места и затова от асоциацията призовават местните власти да разширят използването на свободните пространства вътре в градовете. За тази цел трябва да се изготвят подробни устройствени планове, които да допускат жилищно строителство в места като едновремешните научно-производствени зони (НПЗ) и изоставени производствени халета, които често се намират в централните градски части.

Можело да има строежи и в свободните пространства около жилищните комплекси. Целта е да се използва изградената вече инфраструктура за ток, ВиК и други, вместо общините и предприемачите тепърва да изграждат такава, каза председателят на асоциацията Георги Шопов, цитиран от "24 часа".

Според него интересът към новото строителство леко е намалял през последната половин година, но не чак до степен да се стигне до криза - единици били недовършените жилищни постройки, в които апартаментите са продадени на зелено, като в повечето от тези случаи става дума за сгради, започнати преди повече от десетилетие. Цените са направили така, че ако допреди 3-4 години с една средна заплата в София човек е можел да купи 0,8 квадратни метра жилищна площ, сега стига само за 0,65 квадрата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR