ГЕРБ-СДС: Не сме съгласни със свалянето на имунитета на депутати, репресират ни

Томислав Дончев съзря опит да бъде "разбито мнозинството в Народното събрание, което е готово да проведе съдебна реформа"

23.05.2023 | 19:14 Редактор: Петя Кръстева
ГЕРБ-СДС: Не сме съгласни със свалянето на имунитета на депутати, репресират ни

Решени сме по никакъв начин да не се съгласяваме със свалянето на имунитета на депутати, докато се обсъжда правосъдната реформа. Случващото се потвърждава критиката по отношение на българската прокуратура в продължение на десетилетия, че държи определени дела "на трупчета", за да влияе на политическите решения на определени депутати.  Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по време на брифинг в централата на партията във връзка с искането имунитетът на Делян Добрев да бъде снет. 

Самият Добрев определи искането като репресия и даде малко повече конкретика за обвиненията. 

"По време на кабинета "Орешарски" ни тормозиха всички подред. 9 години държаха делото ми "на трупчета", макар да бях привлечен за обвиняем. Бях нещо като вечният обвиняем - нито прекратяваха делото ми, нито го внасяха в съда. Всяка година ме викаха по веднъж, за да ме разпитват и препотяват - държаха си в чекмеджето, за да го извадят, ако им потрябва. Миналата година получих постановление за прекратяване на наказателно производство - 20 страници с мотиви защо го прекратяват и как не съм извършил никакво престъпление", обясни той, като допълни, че единственото обяснение за случващото се е политическа репресия.

Според Томислав Дончев искането за сваляне на имунитета е "опит да бъде разбито мнозинството в Народното събрание, което е готово да проведе съдебна реформа".

"Съдебната реформа не се харесва на някого, който е склонен да злоупотребява с дадените му правомощия. Опитват се да сплашват индивидуално народно представители", коментира той. Дончев е на мнение, че депутатите от правната комисия следва да проведат задълбочена дискусия относно "вечните обвиняеми" и възможността едно производство да се прекратява и връща по искане на магистратите.

Снимка: БГНЕС