Проф. Семов: България може да предложи комисар, ЕК не може да откаже

Конституционният съдия коментира процедурите и сроковете в предаването "Брюксел 1"

20.05.2023 | 14:10 Редактор: Вяра Димова

България продължава да бъде без комисар в Брюксел, след като номинираната за премиер Мария Габриел подаде оставка от позицията си в Европейската комисия. 

До края на мандата на Еврокомисията остават малко повече от година, а в нея всяко държава членка има свой ресор. България отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.  В предаването "Брюксел 1" конституционният съдия проф. Атанас Семов обясни процедурите и сроковете, които България трябва да изпълни. 

"Приемам, че беше уместно да се подаде оставка, тъй като ми изискване за неглижиране на действащите комисари с каквато и да е било национална дейност камо ли политическа. Темата за българския еврокомисар е по-важна. Всяка държава да има член на Eвропейската комисия е нейно конституционно право в рамките на европейския съюз", посочи проф. Семов.

В разпоредбите ясно е казано, че при пълен състав на Европейската комисия и малкото време, оставащо да края на мандата, може да не се избира нов член.

"Когато комисар подаде оставка, на негово място се избира нов комисар до края на мандата на Комисията. Нека да е ясно че до края на мандата остава около година и половина", уточни той. 

Първата крачка за преговори за избор на нов еврокомисар може да дойде от София и от Брюксел.

"България може да предложи комисар, председателя на комисията не може да откаже на държава членка да предложи и да има свой комисар", допълни още проф. Семов

Ресорът, за който Мария Габриел отговаряше, вече е разпределен на двама други еврокомисари. А въпросът за България е как в човек трябва да предложи.
Всяка комисия има приоритети, които зависят от личностите които я представляват и обратно", допълни той.

Няма точни срокове, в които България трябва да излезе с кандидатура, а тя може да бъде предложена и от следващото правителство.

Вижте повече в репортажа.