Мария Габриел: Действах отговорно като еврокомисар, стъпих на най-бързата писта

Тя изрази благодарност към всички на европейско, национално и регионално равнище

16.05.2023 | 17:00 Редактор: Вяра Димова
Мария Габриел: Действах отговорно като еврокомисар, стъпих на най-бързата писта

Подавайки оставка като еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, действах отговорно и лоялно към договорите за ЕС и конституционния ред на Република България.

Това написа еврокомисарят Мария Габриел във Facebook.

"Спазих разпоредбите на договорите и на Кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия. Благодаря на всички на европейско, национално и регионално равнище за това, че през тези 3 години и половина и сме градили иновативна и творческа Европа на талантите! В сърцето на тази Европа са научните изследвания, иновациите, образованието, културата и младежта.

За мен бе чест и отговорност да отговарям за този всеобхватен ресор. Стъпих на най-бързата писта, защото скоростният технологичен напредък задаваше темпото, от което не исках Европа да изостава. Настроихме часовника да отброява и така постигнахме много с личностите, лидерите и гражданите, които срещнах по време на своите 2076 работни срещи и 1111 конференции и събития.

Европа - лидер в науката и иновациите, има нужда от таланти, знания и умения. Ключова тук е ролята на образованието. Работихме активно за превръщане на Европейското пространство за образование в реалност до 2025 г. и представихме редица инициативи", написа още Габриел в профила си в социалната мрежа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)