Гешев на изслушване пред ВСС, ще представи доклад за работата си

Демерджиев ще обяснява в НС информацията от главния прокурор и заместника му

18.05.2023 | 06:49 Редактор: Тодор Петров
Гешев на изслушване пред ВСС, ще представи доклад за работата си

Очаква се днес Висшият съдебен съвет да изслуша главния прокурор Иван Гешев. Той ще представи доклад за работата на прокуратурата. 

Две комисии в съвета - дисциплинарната и етичната, ще проверяват сигнала на заместника му Борислав Сарафов. Тече и 7-дневният срок до следващия понеделник, в който висшите магистрати решават за съдбата на обвинител номер 1. 

След това ВСС трябва да свика заседание, на което да се обяви допустимостта на предложението на шестимата членове на Прокурорската колегия, които поискаха отстраняването на Гешев. 

Заради скандала на върха в съдебната система от Съюза на съдиите призоваха оставките си да подадат Гешев, Сарафов, Тодоров, а след тях и съдебният съвет.

Междувременно, депутатите избират ръководства на постоянните комисии на НС и изслушват вътрешния министър Иван Демерджиев на заседанието си днес. Демерджиев е запитан за изнесената от главния прокурор и заместник-главния прокурор в публичното пространство информация за извършени престъпления, включително за целенасочено забавяне на наказателни производства. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR