Хеликоптерни площадки в големите болници - обучават десетки медици и набират кадри

В програмата са се записали за обучение 106 медицински лица

16.05.2023 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

В почти всички големи болници в страната ще има изградени площадки за кацане на медицински хеликоптери. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на проверка във Военномедицинската академия. Там се обучава първата група от 50 медицински специалисти, които ще оказват спешна помощ по въздух.

Христина Иванова е медицинска сестра от 25 години. Работи в Спешна помощ - Панагюрище. Тя е част от здравните работници, успели да преминат през първата сито – медицинските прегледи. 

"Човек винаги търси предизвикателства, въпреки възрастта. Медицинската част не ме притеснява, въпросът е как ще се справим във въздуха", споделя тя.

Христина никога не е летяла с хеликоптер, но ежедневно се бори за живота на пациентите си в линейката. 

"Когато човек е ангажиран с това, което се случва вътре, забравя къде точно се намира - дали е на земята или е във въздуха, поне в линейката е така. Забравяш, че линейката пътува", каза още Христина Иванова. 

В симулационния център всички медици биват поставяни в условия, които са най-близки до реалните, и имат достъп до техниката, с която ще разполагат и в хеликоптерите. Продължава набирането на кадри за Националния координационен център, който ще заработи от 1 юни. Там диспечерите ще взимат решение дали да излети хеликоптер или да се изпрати наземна помощ. 

Двата лизингови медицински хеликоптера ще дойдат у нас в средата на юли месец. 

"Площадки за кацане ще има в почти всички областни болници. Извикахме всички директори и извършваме заснемане, трябва да започне изграждане на площадките", каза здравният министър Асен Меджидиев.

В програмата са се записали за обучение 106 медици, но вече има и отпаднали. До 10 дни наши преподаватели ще заминат за Италия и в ситуационния център в Пиемонт ще се запознаят в детайли с оборудването на хеликоптерите, които ще дойдат у нас.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Казва се вертолет, а не хеликоптер. Както се казва самолет а не нещо друго. Лет идва от летене. Сигнализирай за неуместен коментар