В нов спешен филиал ще лекуват почиващите в Созопол

"За тези девет месеца променихме облика на Спешната помощ в целия регион", каза министър Меджидиев

15.05.2023 | 14:36 Редактор: Петя Кръстева
В нов спешен филиал ще лекуват почиващите в Созопол

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев откри новия Филиал за спешна медицинска помощ в Созопол. Това е поредната стъпка към обезпечаване нуждата от неотложна здравна помощ на гражданите по българското Черноморие.

На официалната церемония присъстваха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметовете на Община Созопол Тихомир Янакиев, директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров, както и директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров.

"През нашия мандат като служебен кабинет, съвместната ни работа с Област Бургас – ръководството и кметовете от региона, беше уникална. Само преди седмица подписахме меморандум между Министерството на здравеопазването, Бургаска област, болница "Пирогов" и Министерството на туризма за подсигуряване на медицински кадри по цялото ни Черноморие. Стартирахме проект за телемедицина, сега откриваме филиал на спешна помощ в Созопол, а предстои откриването на такъв и в Приморско. Мисля, че за тези девет месеца променихме облика на Спешната помощ в целия регион. Благодарен съм за съвместната работа, защото заслугата не е само моя и на Министерството на здравеопазването, а на всички ръководители тук в областта", заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев.

"Съвместната ни работа със служебното правителство е в темпо на спринт. Ние много бързо трябваше да се заемем и да започнем да решаваме проблемите на хората. Аз съм много щастлива, защото осигуряването на качествена и достъпна медицинска помощ на българските граждани е сред основните конституционно установени права", посочи областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Новата сграда е построена по големия инвестиционен проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж", компонент 1 – Обновяване и модернизация на сградния фонд на спешна помощ на територията на цялата страна.

Снимка: Министерство на здравеопазването