Инвеститори оттеглят доверието си от България. Отдалечаваме ли се от Еврозоната?

Според Никола Янков има вероятност да бъде сформиран редовен кабинет

12.05.2023 | 11:17 Редактор: Петя Кръстева
Инвеститори оттеглят доверието си от България. Отдалечаваме ли се от Еврозоната?

Българската държава рязко загуби репутация и българският държавен дълг се търгува на нива, които са по-високи от италианския. В същото време сме с добър кредитен рейтинг. Причините за това са политическата криза; забавянето на членството в Еврозоната, в Шенген; подаваме сигнали, че не искаме да сме част от НАТО; не можем да съставим евроатлантическо правителство. Всичко това създава усещане за риск и за отделяне на България от евроатлантическата общност. Нашите мечти, че някой ще купува облигации, е глупава конструкция. България няма да може да продаде толкова дълг на пазара, че да финансира заявените критерии от 6% дефицит. Това ни отдалечава от Еврозоната и създава инфлационен натиск. Това заяви Никола Янков, управляващ партньор в компания за управление на инвестиционни спестовни сметки у нас.

Според него "създаваме инфлация, базирана на държавни разходи, което е данъкът върху бедните българи".

По думите на Янков последните данни за преките чуждестранни инвестиции също показват спад в доверието към България. Той посочи, че у нас преките чуждестранни инвестиции са два пъти по-малко, отколкото в Сърбия и пет пъти по-малко спрямо Румъния.

По отношение на вероятността за създаване на правителство у нас той изрази надежди. Според него трябва да се намери мнозинство, което да подкрепи евроатлантически-ориентирано правителство.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Aaaas
преди 11 месеца
Значи да влезем по-бързо в еврозоната, за да задлъжняваме все повече...Това как влияе благоприятно на страната ни? Сигнализирай за неуместен коментар